Monday, December 8, 2014

Patuselt hea maapähklivõiga stritsel

Olles maapähklivõi mittearmastaja, on lausa veider, et avastan ennast juba teist korda kiitmas maapähklivõid sisaldavat küpsetist. No tõesti, niisama saia peal või lusikaga purgist süüa ta minu meelest küll ei sünni, aga nii nagu ta mingil kujul ahju pista, väljub sealt midagi väga head. Seekord tühjendasin küpsistest järele jäänud purgipõhja maapähklivõiga stritsli peale. Olen nimelt oma uue "Väikese kringliraamatu" suur fänn, kuna seal on nii palju ahvatlevaid retsepte, mida kõiki tahaks järgi proovida. Stritsel sai küpsetatud esimese advendi puhul ja järgmise päeva hommikul polnud enam purugi järel. 

Tainas:
250 g jahu
1,5 dl vett
25 g pärmi
1 tl soola
1,5 sl suhkrut
25 g võid

Täidis:
75 g toasooja võid
5-6 sl maapähklivõid
4 sl suhkrut

määrimiseks muna
peale 30 g võid ja tuhksuhkrut

Sega jahu soola ja suhkruga. Lahusta toasoe pärm väheses hulgas käesoojas vees ja lisa siis ülejäänud vedelik. Sega vedelik jahusegu hulka ja alusta sõtkumist. Lisa pehme toasoe või ning sõtku tainast nii kaua, kuni see hakkab käte küljest lahti tulema ning muutub elastseks ja läikivaks. Vajadusel lisa sõtkudes pisut jahu. Kata tainas pealt toidukile või rätikuga, lase kerkida 45-60 min.

Rulli kerkinud tainas lahti u 1 cm paksuseks ristkülikuks. Sega täidiseained ühtlaseks massiks ja kata tainas täidisega. Lõika tainas pikuti pooleks, keera tainapooled pikemat külge pidi rulli ja vajuta rullid lapikuks. Lõika rullid pikuti pooleks, põimi neljaharuliseks patsiks. Lase rätiku all veel 30-40 min kerkida.

Määri stritsel pealt munaga ja küpseta 200 kraadi juures 25-30 min. Pintselda ahjusoe küpsetis võiga üle ja riputa peale ohtralt tuhksuhkrut.



No comments:

Post a Comment