Friday, March 14, 2014

Patuselt hea kräsupea

See retsept oli esimene, mille omal ajal kirjutasin oma Roosasse Retseptiraamatusse. Roosa Retseptiraamat on väike nunnu roosa kaustik, kuhu hakkasin sisse kandma nn klassikuid ehk järeleproovitud retsepte, mis õnnestusid nii hästi, et teadsin kindlalt, et tahan neid ikka veel ja veel teha. Seepärast on ka väga sümboolne, et ta on esimene minu blogis. Tegelikult oli mul plaanis teha esimene blogikook oma beebipoisi minisünnipäevaks (pikemalt järgmises postituses), aga kuna see beebipoiss õppis eile kõhuli keeramise ära, siis arvasin, et see väärib ühe maitsva koogiga tähistamist.

Aga nüüd asja kallale. Nagu näha, on tegemist väga vana retseptiga, kuna aineid mõõdetakse veel hea veneaegse klaasiga ja mitte detsiliitrites-grammides. Siiski on retsept ennast tõestanud ja mul pole olnud tahtmist mõnda muud retsepti katsetada. Ma isegi ei mäleta, kust see pärit on, minul on ta kaustikusse kleebitud originaalkujul nii nagu ma ta sõbrannalt sain ehk siis ruudulisel vihikulehel, värvilise pliiatsiga kirjutatud. Selle sõbrannaga me seda kooki esimest korda koos tegimegi ja sellest sai meil tõeline hitt, nii et seda sai vehitud ikka igaks tähtpäevaks, kõik aina sõid ja mõmisesid. Tänaseks päevaks oleme retsepti veel natuke enda järgi lihvinud (enne kui asud tegema, loe läbi postituse lõpus olevad nipid) ja viimased korrad olen teinud seda mitte plaadikoogina, nagu näeb ette algne retsept, vaid poole kogusega ümmarguse koogina. Ja seekord läksin veel päris hulluks ja tegin lausa miniatuursed kräsupea "shotid". Olgu kook suur või väike, maitse on ikka ja alati hõrgutav :)


 Originaalretsept suure kräsupea tegemiseks on aga järgnev:

Hele põhi:
250g hapukoort
2 muna
1,5 klaasi jahu
1 klaas suhkrut
1tl soodat

Pruun põhi:
Sama + 3 sl kakaod


Glasuur:
100g võid
3 sl piima
3 sl kakaod
3 sl suhkrut

Täidis:
Umbes 1 kg hapukoort

Väikese "krässu" tegemiseks jaga taigna ained kahega. Pruuni põhja olen küpsetanud ümmarguses 26 cm vormis ja heleda umbes poole ahjuplaadi suurusel ristkülikukujulisel küpsetuspannil.

Sega taigna koostisosad ja küpseta 180 kraadi juures kaks põhja. Jahuta mõlemad põhjad ja lõika hele põhi kuubikuteks. Kata tume põhi mõnusa hapukoorekihiga ja ülejäänud koor sega heledate kuubikutega. Kuhja kuubikud pruunile põhjale. Glasuuriks sulata või ja lisa muud komponendid või mine laisa inimese teed ja sulata lihtsalt 100-200g šokolaadi, millele võid lisada natuke võid, kui tahad pehmemat glasuuri. Nirista veidi jahtunud glasuur koogile ja lase külmas seista, et maitsed jõuaksid imenduda.



Aegade jooksul tekkinud tähelepanekud:

1. Krässu on üks nendest kookidest, mis tuleb iga kord natuke erinev. Kuigi kasutan sama retsepti ja ahju temperatuuri, siis kord kerkib sai ahjus nagu meeletu ja kord jääb õhuke pannkook. Vastavalt sellele siis ka tuleb käituda - kui põhi paisub väga paksuks, võiks selle lõigata kaheks kihiks (nagu tahaks täidist vahele panna) ja üks kiht lõigata samuti kuubikuteks ja lisada valgete kuubikute hulka, sest liiga paks põhi ei jää hea. Kui põhi eriti ei kerki, jätan selle nii nagu on, aga kaval on põhja pinda siis noaga natuke risti-rästi läbi sälgutada, et pealepandud koor paremini sisse tõmbaks.

2. Hapukoore kogused võivad kõikuda, kuna kõik sõltub jällegi sellest, kui hästi sai kerkib. Kui kerkib väga hästi, kulub rohkem koort, nii et alati võiks kapis üks varupakike olla.

3. Kui saia ahju pistad, hoia sellel silm peal, sest põhjad küpsevad üllatavalt kiiresti, üleküpsetatud saiaga ei jää tulemus nii hea. Pigem olgu saia pind pehme ja kleepuv kui sile ja koorikune. Küpseta enne hele põhi, sest pruunil on küpsusastet väliselt raske hinnata, kuna ta on algusest peale pruun :) Heleda põhja küpsetusaja järgi saad siis ka pruuni põhja teha.

No comments:

Post a Comment