Sunday, March 16, 2014

Patuselt head beseekoogikesed

Blogi avamisest saati kibelesin kööki midagi maitsvat "tootma", et saaks aga esimese suussulava retsepti teieni tuua. Kuid hoidsin end ohjes, kuna tahtsin esimese blogiküpsetuse teha oma pisipoja minisünnipäevaks. Siis aga juhtus saatuse tahtel nii, et kräsupea trügis järjekorras ülbelt ette ja beseekoogikesed võtavad alles nüüd platsi. Tavaliselt olen küll üritanud oma küpsetuskunsti taandada ühele korrale nädalas, kuna härra abikaasa on üldiselt väga närb koogisööja, mistõttu kehtib meie majas reegel "ise teed, ise sööd". Loodan, et vähemalt pisipojast kasvab emmele tubli koogisööja-abiline. Eks ikka sellepärast üritangi iga kuu poja sünnikuupäeval teda mõne hõrgutisega üllatada, et teda juba varakult oma usku võrgutada! Hetkel peab ta küll piirduma kookide visuaalse imetlemisega ;)

See kuu osutus valituks beseekoogikeste retsept, mis mind juba mõnda aega Musta Kausta vahel on oodanud. Must Kaust on koht, kuhu ma pistan kusagilt silma jäänud ja välja lõigatud, kirjutatud või prinditud retseptid. Mõni vaeseke on seal juba üpris kaua oma aega oodanud, mistõttu mälu keeldub üles tunnistamast, kust üks või teine õpetus pärit on, seega vabandan juba praegu ette ja taha, kui olen näpanud teist kellegi retsepti ja sellele nüüd ilusasti ja poliitiliselt korrektselt ei viita. Ka beseekoogikeste retsept on kusagilt internetiavarustest pärit, ainult et tuunisin selle vastavalt oma maitsele täidise osas veidi ümber ja tulemus sai igati eeskujulik. Isegi kõnealune härra abikaasa sõi ühe ära ja ütles, et täitsa hea ja mõnusalt õhuline. 

Küll aga peab ütlema (täiesti võimalik kusjuures, et tegin ise valmistamisel mõne tehnilise vea), et koogike tuli kibekiiresti ära süüa, sest õhuke põhi kippus raske täidise all kiiresti läbi vajuma. Ja täidisega ma ju ometi koonerdama ei hakka :) Seega kõige kindlam on serveerida koogikesed vahetult peale täidise lisamist ja kui veel natuke targutada, siis kõige parem maitses hõrgutis samal päeval - järgmiseks päevaks oli besee veidi nätskeks muutunud.


6 tükki

3 munavalget
100g suhkrut
0,5 tl maisitärklist
0,5 tl veiniäädikat
0,5 tl vanillsuhkrut
näpuotsatäis soola

Täidiseks 
300g banaanimaitselist kohupiimapastat
mustikaid (kasutasin sügavkülmutatud aedmustikaid, mille enne üles sulatasin)
või mida iganes vastavalt maitsele ja fantaasiale

Vahusta munavalged, lisades alguses soola ja kui munavalge hakkab juba vahtu minema, siis nirista vahustades juurde suhkur, siis tärklis ja veiniäädikas (kaks viimast on olulised komponendid, et hiljem besee küpsetuspaberilt hästi kätte saaksid). Kui vaht on tugev, läikiv ja tundub hästi vormitav, pritsi tordipritsiga või tõsta lusikaga küpsetuspaberile väikesed pesakesed. Tõsta koogid 150-kraadisesse ahju, 10 min pärast keera temperatuur 100 kraadi peale ja küpseta veel 1h. Siis keera ahi kinni, tee natukese aja pärast ahjuuks lahti ja lase jahtuda. Täida korvikesed vahetult enne serveerimist.




No comments:

Post a Comment