Friday, July 11, 2014

Patuselt hea tiramisu

Suve alguses ootasin pikisilmi, millal tulevad värsked marjad, et saaks tiramisu kooki teha. Paar suve tagasi õnnestus mul maitsta tiramisu vaarikatega varianti Sööme silmadega blogist ja sellest jäi kustumatu mälestus, mida lootsin nüüd ise taas ellu kutsuda.

Minu tiramisu sai esialgu aga maasikatega, kuna vaarikaid pole tänase päevani kusagil liikvel. Arvan, et muidu poleks hädagi olnud, ainult et koogi meisterdamise ajal polnud võimalik koduaia maasikaid saada, seega läksid käiku turumaasikad, millel oli küll maasika lõhn ja välimus, aga paraku puudus magus päikese käes küpsenud maasika maitse. Seega maasikas justkui oli peal, aga justkui ei olnud ka. Aga kui marjad või nende puudumine kõrvale jätta, siis kook ise on igati kiiduväärt. 

Kes tahavad tublid olla, küpsetage ise ka küpsised, millest hiljem koogipõhi moodustub. Proovisin järgi, selles pole midagi rasket, kuid eks omajagu aega ta nõuab. See-eest koogi kokkuladumine käib hiljem kiirelt, nii et see korvab alguses kulutatud aja.

Paari nädala pärast, kuna vaarika-tiramisu jäi mind ikka kummitama, tegin sama kooki uuesti, aga kasutasin seekord sügavkülmavaarikaid ja laiskuse tõttu poeküpsiseid, lisaks muutsin natuke kreemi komponente ja nende koguseid. Vaarikatega versiooni komponendid ja kogused annan retseptis sulgudes. Võin nüüd öelda, et koduaia marjad on üle kõige, vaarikad panin peale külmutatult ja nad sulasid ilusaks marjaks. Marjadega ära koonerda, see annab palju juurde!



2 plaaditäit Savoiardi küpsiseid 
(200 g Ladyfingersi küpsiseid):
6 muna
150 g suhkrut
190 g jahu (sealhulgas 4 sl maisitärklist)
100 g tuhksuhkrut


Täidis:
3 munakollast (2 tk)
1 dl tuhksuhkrut (0,5 dl)
2 dl vahukoort (2 dl - jäi samaks)
500 g mascarponet (260 g toorjuustu)
 1 tl vanillisuhkrut (0,5 tl)
immutamiseks kange kohvi ja amaretto segu (kasutasin amarettomaitselist kohvisiirupit)
peale kakaopulbrit
vahele ja kaunistamiseks värskeid marju

Küpsiste valmistamiseks eralda munavalged ja -kollased. Vahusta munavalged suhkruga kõvaks vahuks. Klopi munakollased kergelt läbi ja lisa munavalgevahule. Sõelu sisse jahusegu ja sega ettevaatlikult ühtlaseks. Vala tainas kondiitripritsi ja pigista ahjuplaadile piklikud küpsised. Sõelu peale pool tuhksuhkrust, siis oota 5 minutit, kuni suhkur on taigna sisse tõmbunud ja sõelu seejärel peale ülejäänud tuhksuhkur. Paberile sattunud tuhksuhkur puhu või pintselda küpsiste vahelt minema.

Aseta küpsised eelsoojendatud 175-kraadisesse ahju ja küpseta 15 minutit. Lase küpsistel natuke aega plaadil jahtuda, siis tõsta nad metallrestile edasi jahtuma.

Täidise jaoks vahusta munakollased suhkrutega. Lisa toasoe mascarpone ja kergeks vahuks vahustatud vahukoor. Valmista kange kohv ja sega amarettoga, kasta pooled küpsised korraks kohvi sisse ja aseta koogialusele. Määri peale pool kreemist ja kui sul on värskeid marju, puista pooled marjad peale. Kasta ka ülejäänud küpsised kohvisse ning lao koogile teine korrus. Vala peale ülejäänud kreem ja pane kook 4 tunniks või üleöö külma seisma.

Enne serveerimist sõelu peale ohtralt kakaopulbrit ja puista kaunistuseks peale ülejäänud marjad.



No comments:

Post a Comment