Tuesday, April 8, 2014

Patuselt hea šokolaadikook

Hiljuti pidas ema sünnipäeva ja kuna ta on šokolaadikookidehoolik, siis valmistasin tema meeleheaks ka ühe mõnusa rammusa šokolaadikoogi, mis väga hästi tassi kange kohvi kõrvale passib. Koogi teeb eripäraseks see, et ta ei sisalda grammigi jahu, aga see-eest suurel hulgal mune ja otse loomulikult suurel hulgal šokolaadi. Retsepti pätsasin Sööme silmadega blogist, kogused arvestasin natuke ümber, et saaks ühe karbi munadega hakkama.




10 suurt muna
3+4 spl suhkrut
300 g tumedat šokolaadi
50 g võid

Sulata šokolaad vesivannil, sulanud šokolaadile lisa või ja lase ka sellel sulada.

Nüüd otsi välja paar suuremat kaussi, sest munavahtu saab tõesti väga palju ja on hea, kui saad südamerahus segada, ilma et peaks koguaeg muretsema, et väärt kraam mööda kausi serva alla ei jookseks :)

Eralda munakollased ja -valged. Lisa munakollastele 4 spl suhkrut ja vahusta tugevaks vahuks. Lisa munavahule šokolaadi ja või segu ja sega ühtlaseks.

Vahusta munavalgeid, kuni nad on kergelt vahus, seejärel lisa vahustamist jätkates 3 spl suhkrut ja vahusta edasi, kuni vaht on tugev ja läikiv. Sega umbes neljandik munavalgevahust šokolaadivahu hulka, seejärel lisa ülejäänud munavalgevaht ja sega nüüd aeglaselt ja ettevaatlikult, kuni kõik on omavahel segunenud. Selline kaheosaline segamine hõlbustab segu ühtlaseks saamist.

Eralda taaskord umbes neljandik vahust ja pane külma. Ülejäänud vaht vala 26-28 cm läbimõõduga vormi ja küpseta 150 kraadi juures 30-40 minutit, jättes koogi seest kergelt niiskeks. Kui kook on valmis, keera ahi kinni ja lase sellel lahtise ahjuuksega umbes 20-30 min ahjus jahtuda. Seejärel võta kook välja, eemalda vormist ja jahuta täielikult. Seejärel võta külmast enne kõrvale pandud vaht ja kata sellega koogi pind, mis on jahtudes tõenäoliselt kergelt lohku vajunud. Soovi korral kata kook riivitud šokolaadiga ja hoia kuni serveerimiseni külmas.

No comments:

Post a Comment