Thursday, April 10, 2014

Patuselt lihtsad juustuküpsised ja kaneeliküpsised

Külmkapis võiks alati leiduda üks pakk külmutatud lehttaigent, sest sellest on hirmlihtne vajadusel midagi kiiret ja maitsvat kokku keerata. Midagi ikka kodus leidub, mida sinna lehtede vahele puistata! Ja väikesed pirukad või küpsised küpsevad veel nii kiiresti ka. Nii saab ka ootamatud külalised ära toidetud või enda ei-tea-kust-tulnud magusaisu leevendatud. 

Minul oli seekord küpsiseisu ja mõtlesin ära kasutada kapis leiduvad lehttaignajäägid. Mehe rõõmustamiseks otsustasin kogu materjali mitte magusa alla kinni panna, vaid teha ka ühe laari juustuküpsiseid. 

Täpseid koguseid ei hakka ma siin välja tooma, sest gramme pole nende küpsiste puhul tõesti vaja lugeda. Kõike tuleb panna tunde järgi ja ohtralt. Õigemini ei saagi vist alljärgnevat nimetada retseptiks, vaid pigem ideeks, mis tekitaks lugejas vajaliku torke, et minna ja küpsetada ka midagi sellist.

Lehttaignaküpsiste ainus viga on see, et nad sulavad suus nii ruttu, et ei saa arugi, kui juba otsas on. Nii pead muudkui võtma järgmise... ja järgmise... ja järgmise... ja.. oih, näpud põhjas. Kausi põhjas.

Kaneeliküpsised
lehttaigent
võid
suhkrut
kaneeli




Juustuküpsised
lehttaigent
võid
riivjuustu
seesamiseemneid




Kui kasutad rullimata lehttaigent, rulli see umbes poole sentimeetri paksuseks. Määri toasooja võiga kokku ja riputa üle ohtra kaneeli-suhkru seguga või riivjuustu ja soovi korral seesamiseemnetega. 

Juustuga kaetud taigen lõika piklikuteks pulkadeks, kaneeliga kaetud taigen rulli pikemast servast kahelt poolt keskele kokku ja lõika siis viiludeks.

Aseta küpsised ahjuplaadile ja küpseta kuldpruuniks. Mina kasutasin ventilaator-programmi ja küpsetasin 200 kraadi juures 10 minutit.


No comments:

Post a Comment